Kuracja śliwką umeboshi dla zdrowia jelit [Przepisy Pełne Prany]
Poniżej prosty przepis na cudowną kurację, skuteczną m. in. dla odżywienia flory jelitowej, pozbycia się zaparć, wyregulowania perystaltyki jelit, czyli – uzdrowienia układu pokarmowego.
NA CZYM POLEGA KURACJA?
Codziennie na czczo, przynajmniej 15 minut przed posiłkiem należy wypić szklaneczkę roztworu przygotowanego z umeboshi, kuzu, odrobinki sosu sojowego i wody. Kuracja powinna trwać minimum 4-5 tygodni, ale jeśli po tym czasie napój nadal nam smakuje, a organizm nie broni się przed jego codziennym wypijaniem, można ją bezpiecznie kontynuować jeszcze przez parę tygodni.
Co będzie potrzebne (na napój dla 1 osoby)?
-
1/2 -1/3 moreli umeboshi
-
1 łyżeczka kuzu (kudzu)
-
parę kropli dobrej jakości sosu sojowego najlepiej tamari (lub shoyu)
-
szklanka wody (źródlanej lub przefiltrowanej)
Jak przygotować napój?
-
w szklanym lub emaliowanym garnuszku dokładnie rozpuścić kuzu w wodzie
-
podgrzać całość aż do zagotowania (lekko potrząsając garnkiem lub mieszając drewnianą czy silikonową trzepaczką balonową) – chodzi o to, żeby kuzu za bardzo nie zgęstniało
-
od razu po zagotowaniu wyłączyć gaz, odczekać aż woda lekko przestygnie
-
w szklance rozetrzeć umeboshi z sosem sojowym i całość zalać skrobiowym płynem
-
dokładnie wymieszać i popijać małymi łyczkami, kiedy płyn jest jeszcze ciepły
Całość jest kwaśno słonawa, trochę przypomina wielkanocny żurek ;) - naprawdę przyjemna w smaku. Łatwo się do tego rytuału przyzwyczaić, tym bardziej mając świadomość cudownego wpływu na nasze ciała zarówno umeboshi, jak i kuzu.
Kuracja ta polecana jest nie tylko przy dolegliwościach układu pokarmowego (problemy trawienne, przewlekłe zaparcia itp.), ale również do leczenia grzybic i wsparcia wątroby w oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu.
Na koniec wspomnę, że warto pamiętać o tym naturalnym sposobie na odbudowanie flory jelitowej szczególnie przez zagranicznymi wyjazdami (zwłaszcza do dalekich, egzotycznych krajów), gdzie inna woda, kuchnia czy poziom higieny są zazwyczaj ogromnym wyzwaniem dla naszego układu pokarmowego.
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ
CZYM SĄ UMEBOSHI i KUZU oraz jakimi wspaniałymi właściwościami są obdarzone?
Autorką Anandartykułu jest Karolina "Babka Lekarska" - moją historię można by zawrzeć w paru słowach: od historyka (sztuki) do dietetyka (Tradycyjnej Medycyny Chińskiej). Od momentu kiedy 4 lata temu poczułam na sobie samej jak ogromne znaczenie może mieć zmiana diety i stylu życia, postanowiłam moją pasją do jedzenia i gotowania dzielić się z innymi. Jako Babka Lekarska inspiruję na warsztatach, pomagam podczas indywidualnych konsultacji, a na swoim profilu facebookowym pokazuję jak jeść i żyć w zgodzie ze sobą i naturą, w sposób rozkoszny dla podniebienia i przyjazny dla portfela.
Dodaj komentarz