Przepis Pełen Prany na miętowy czaj, czyli ajurwedyjskie triki na upały [Ajurweda]
AJURWEDYJSKIE TIPS & TRICKS
w upalne dni świetnie sprawdzi się miętowy czaj, mięta ma bowiem wychładzającą wirję, czyli energię
Herbatę pijemy ciepłą, gdyż ajurweda nie zaleca picia zimnych napojów nawet latem. W czasie upałów niska temperatura jest szokiem dla organizmu i może tłumić ogień trawienny. Pijąc bardzo zimne napoje, mocno obniżamy temperaturę ciała i później nasz organizm zbyt dużo energii zużywa na jej wyrównanie.
Przepis na porcję dla 2 osób:
ॐ ¼ łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego,
ॐ szczypta sproszkowanego imbiru,
ॐ szczypta sproszkowanego kardamonu,
ॐ ½ laski cynamonu,
ॐ szczypta gałki muszkatołowej
ॐ ½ łyżeczki nasion kolendry,
ॐ ½ łyżeczki nasion kminu,
ॐ ¼ szklanki świeżych liści mięty lub ½ łyżki suszonej mięty,
ॐ 2 goździki,
ॐ 1 ½ szklanki wody,
ॐ ½ szklanki mleka roślinnego.
PRZYGOTOWANIE
Wodę należy zagotować. Następnie wsypać wszystkie przyprawy i wlać mleko, a później gotować na małym ogniu przez kilka minut. Gotowy napar trzeba odcedzić i można podawać.
*przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki: Gotuj z ajurwedą dla zdrowia, Usha Lad, Vasant Lad.
Autorką Anandartykułu jest Ania – z wykształcenia komparatystka i socjolożka, z zawodu – „pani od PR-u” w pewnej instytucji publicznej. Miłośniczka jogi i ajurwedy. Absolwentka pierwszej edycji studiów podyplomowych Ajurweda - holistyczna koncepcja zdrowia.
Ania prowadzi własny fanpage poświęcony ajurwedzie pod nazwą Anayurveda. W przyszłości planuje założenie bloga o tej tematyce. Osoby zainteresowane konsultacją ajurwedyjską mogą skontaktować się z Anią pod adresem: abobela@gmail.com
Dodaj komentarz