Ajurwedyjskie sposoby na alergie [Ajurweda]
Mechanizm powstawania alergii
Żyjemy w paradoksalnych czasach, z jednej strony nasze najbliższe otoczenie – domy i mieszkania – stają się coraz bardziej sterylne, mieszkamy w o wiele bardziej higienicznych warunkach niż ludzie przed kilkuset czy nawet kilkudziesięcioma latami. Z drugiej strony zanieczyszczenie środowiska wciąż postępuje: powietrze, woda, gleba i rośliny zamiast nas odżywiać – coraz częściej szkodzą. Jemy też coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się dużo chemii, nakładamy na siebie kosmetyki, które często mają w składzie substancje uznawane za toksyczne, przyjmujemy leki, które pomagają nam na jedno schorzenie, ale wywołują inne. Wszystko to sprawia, że nasz organizm jest mocno zanieczyszczony, a wszelkiego rodzaju alergie są znacznie częstszą przypadłością niż niegdyś.
Według ajurwedy bezpośrednią przyczyną powstawania alergii nie są czynniki zewnętrzne, ale słaby układ odpornościowy, u podłoża którego leży z kolei nieprawidłowe trawienie.
Jeśli ogień trawienny (jatharagni) działa niepoprawnie, w ciele gromadzą się toksyny (ama), które blokują kanały (srota) i gromadzą się w różnych organach np. oskrzelach i płucach w postaci lepkiego śluzu. Wszyscy wdychamy te same pyłki roślin czy też kurz, jednak nie dla każdego są one alergenami. Do reakcji alergicznej dochodzi bowiem w momencie zetknięcia się potencjalnego alergenu z zalegającymi w ciele toksynami. Dlatego u osoby, której układ odpornościowy nie jest osłabiony, a narządy wewnętrzne nie są obciążone zanieczyszczeniami, pyłki czy kurz nie wywołają reakcji alergicznej.
Ajurwedyjskie sposoby na alergie
Podstawą walki z alergią jest oczyszczenie organizmu z toksyn i uregulowanie trawienia. Można zastosować proste sposoby, o których kilka słów poniżej, czasem jednak potrzebne są dogłębne lecznicze terapie, przeprowadzane w klinikach ajurwedyjskich, tak jak panczakarma (dosł. pięć działań).
Objawy alergii można złagodzić lub zupełnie wyeliminować, stosując się do kliku zaleceń:
ॐ rano przed śniadaniem wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny
ॐ 1-1,5 h po zjedzonym posiłku wypić herbatkę z kopru włoskiego, miętową lub imbirową
ॐ jeden dzień w tygodniu przeznaczyć na monodietę – np. na każdy posiłek jeść kiczeri (proste danie z ryżu i fasoli mung dal – przepis tutaj)
ॐ przed snem wypić szklankę złotego mleka
ॐ na noc zaaplikować 2-3 krople oleju migdałowego do każdej z dziurek w nosie (tzw. zabieg nasja)
ॐ masować ciało i głowę olejem sezamowym przynajmniej 3 razy w tygodniu
.
AJURWEDYJSKIE TIPS & TRICKS
W zwalczaniu przyczyn alergii pomoże również specjalna ziołowa mieszanka, która w skuteczny sposób obniża poziom toksyn w organizmie, tzw. formuła anty-ama. Dzięki połączeniu odpowiednich ziół, reguluje ona ogień trawienny, który zaczyna działać prawidłowo i nie dopuszcza do powstawania zanieczyszczeń.
Przepis na mieszankę anty-ama* na pozbycie się toksyn:
ॐ 1 łyżka stołowa kolendry w ziarnach,
ॐ 1 łyżka stołowa imbiru mielonego suszonego,
ॐ 1 łyżka stołowa kuminu,
ॐ 2 łyżki stołowe kopru włoskiego,
ॐ 2 łyżki stołowe mięty
Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy i wymieszać. Zażywać 1 łyżeczkę dwa razy dziennie po jedzeniu, popijając ciepłą wodą.
*Przepis pochodzi z książki dra Partapa Chauhana „Ajurweda. Jak dbać o siebie i być zdrowym”.
Autorką Anandartykułu jest Ania – z wykształcenia komparatystka i socjolożka, z zawodu – „pani od PR-u” w pewnej instytucji publicznej. Miłośniczka jogi i ajurwedy. Absolwentka pierwszej edycji studiów podyplomowych Ajurweda - holistyczna koncepcja zdrowia.
Ania prowadzi własny fanpage poświęcony ajurwedzie pod nazwą Anayurveda. W przyszłości planuje założenie bloga o tej tematyce. Osoby zainteresowane konsultacją ajurwedyjską mogą skontaktować się z Anią pod adresem: abobela@gmail.com
Dodaj komentarz