Triphala – najpopularniejszy i najskuteczniejszy specyfik w ajurwedyjskiej medycynie [Ajurweda]

Triphala (trzy owoce), jak sama nazwa wskazuje, to środek zawierający w swoim składzie trzy rośliny. Tak się składa, że są to najważniejsze ajurwedyjskie zioła: alamaki, bibhitaki i haritaki. Dzięki temu triphala jest jednym z najpopularniejszych i najskuteczniejszych w działaniu specyfików stosowanych w indyjskiej medycynie.

Amalaki wpływają na doszę pitta, bibhitaki na kaphę, zaś haritaki na vatę. Oznacza to, że triphala równoważy wszystkie trzy dosze i może być bez obaw przyjmowana przez osoby o każdym typie konstytucji psycho-fizycznej (prakriti). Mieszanka ta działa odświeżająco i wzmacniająco nie tylko na trzy dosze, ale także na siedem tkanek (sapta dhatu), na które dodatkowo działa odmładzająco. Ponadto wzmacnia siły witalne i wyrównuje ogień trawienny (jatharagni).

Triphala to uniwersalny preparat regulujący pracę jelit. Jest bardzo skutecznym, choć łagodnym środkiem przeczyszczającym i najczęściej polecanym ajurwedyjskim specyfikiem na zaparcia. Sekret działania triphali polega na tym, że łagodnie i stopniowo oczyszczając układ trawienny, odmładza go i sprawia, że pozostałe tkanki również są należycie odżywione. Triphala usuwa z organizmu toksyny (ama), równoważąc zaburzone dosze. Wzmacnia też perystaltykę jelit i skutecznie oczyszcza jelito grube. Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i pomaga w przypadku kurczowych bólów jelit. Dzięki uregulowaniu pracy jelit sprawia, że ogólna odporność wzrasta, a cały organizm zostaje wzmocniony.



Oprócz układu trawiennego i wydalniczego triphala wspomaga także układ oddechowy i nerwowy. Uważana jest za zioło o działaniu odmładzającym, uspokajającym i przeciwdziałającym artretyzmowi.

Jeśli chodzi o przeciwwskazania, to triphali nie należy stosować podczas ciąży. Może również zadziałać jak łagodny diuretyk (lek moczopędny) i zażywana wieczorem może przeszkadzać we śnie. Jeśli taka reakcja by nastąpiła, należy przyjmować preparat rano.


.

AJURWEDYJSKIE TIPS & TRICKS

Najlepszą porą na przyjmowanie triphali jest wieczór, przynajmniej godzinę po zakończonym posiłku.

Pół łyżeczki sproszkowanych ziół należy zalać filiżanką wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Jeśli gorzkawy smak nie przypadnie Wam do gustu, dodajcie trochę miodu, syropu z agawy lub syropu kokosowego. Odczucie gorzkiego smaku będzie mijać wraz z poprawą stanu zdrowia.

Triphalę można zażywać także w taki sposób, że ½-1 łyżeczki proszku umieszcza się na języku i popija ciepłą wodą.

Można również zakupić triphalę w postaci kapsułek i zażywać 1-2 dziennie, co dla wielu osób będzie najwygodniejszym sposobem.


Autorką Anandartykułu jest Ania - z wykształcenia komparatystka i socjolożka, z zawodu – „pani od PR-u” w pewnej instytucji publicznej. Miłośniczka jogi i ajurwedy. Absolwentka pierwszej edycji studiów podyplomowych Ajurweda - holistyczna koncepcja zdrowia.

Ania prowadzi własny fanpage poświęcony ajurwedzie pod nazwą Anayurveda. W przyszłości planuje założenie bloga o tej tematyce. Osoby zainteresowane konsultacją ajurwedyjską mogą skontaktować się z Anią pod adresem: abobela@gmail.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wesprzyj Sūtrę - postaw nam kawę albo herbatę jasminową. Dobra karma zawsze wraca:) wspieram
Hello. Add your message here.